Hundraser som är lämpliga för sport

Sport kräver lydiga hundar

Svenska Brukshundklubben har många strängar på sin lyra. Man arrangerar bland annat tävlingar inom olika grenar. Agility, bruksprov och drag är bara ett axplock. Svenska Brukshundklubben och Svenska Kennelklubben uppmuntrar hundägare att anmäla till tävlingar – hundar älskar nämligen sport. Vad man bör tänka på är att anpassa valet av tävlingsgren efter hundras.

Utställning och exteriörbeskrivning är en av brukshundklubbens många tävlingsgrenar. Utställningar kräver stort tålamod av hund och hundägare eftersom tävlingen pågår över många timmar så det gäller att ha med sig lite hundleksaker, hundgodis och annat som kan hjälpa till att fördriva tiden. Det finns mängder med spel på de vanligaste hundbutikerna online.

Olika hundraser lämpar sig för olika tävlingsgrenar – kärleken till sport har hundraser dock gemensamt. Border collie är en hundras som lämpar sig för många olika tävlingsgrenar, framför allt agility och lydnadsklassen. Rasen är en arbetshund som länge fungerat som vallhund – och fortfarande gör än idag. Inom sport är energi, snabbhet och uppmärksamhet positiva egenskaper, vilka border collies besitter.

Det finns inte några begränsningar för vilka hundraser som får tävla i Svenska Brukshundklubbens tävlingar, med undantag för bruksprov som endast är öppen för brukshundar. I övrigt är samtliga hundraser välkomna att tävla. Dock bör man ha i åtanke att olika hundraser har olika förutsättningar – en border collie är betydligt snabbare än en berner sennen. Å andra sidan är tävlingsresultatet inte det viktigaste, utan den egna prestationen.

Utanför Svenska Brukshundklubben finns annan sport att undersöka – framför allt greyhound racing. Här tävlar framför allt hundraserna greyhound och whippet. Båda hundraserna tillhör kategorin vinthundar som är smäckra och snabba och därför passar utmärkt inom sport som greyhound racing. Även här är resultatet inte det viktigaste – det viktigaste är att hunden får utlopp för sina instinkter. Därför är aktiviteter inom sport att rekommendera.

Sport