Varför du ska ha ergonomisk sele på din hund

Sele som förhindrar förslitningar

Med ergonomiska selar kommer många fördelar för hundar och hundförare. Välj sele efter hund – inte hund efter sele – för optimalt resultat. Mät hunden innan inköp av sele, fel storlek påverkar komforten negativt. Fundera över vilken typ av sele du behöver, det kan exempelvis vara antidrag- eller dragsele. Olika selar ger olika resultat.

Ergonomi är läran om hur arbetsmiljö samt arbetsredskap påverkar människor. Många förknippar ergonomi framför allt med ergonomiska stolar. Att tänka på ergonomi hjälper oss att undvika förslitningsskador och är särskilt viktigt i arbetslivet. Även hundar behöver ergonomiska redskap för att undvika uppkomst av diverse skador.

För husse och matte är fördelen med ergonomiska selar att den avlastar på armar och axlar, vilket kommer av att selen har en lugnande effekt på hunden. Resultatet blir att hunden inte drar. Ergonomiska selar gör promenaderna behagligare än någonsin förr. Många hundägare återvänder aldrig till vanliga selar.

Hundar trivs med ergonomiska selar. Och det finns många anledningar till det. Det handlar bland annat om att selen avlastar nacke och rygg för hunden, att belastningen blir jämnare fördelad. Att selen har en lugnande effekt beror bland annat på att hunden får fria luftvägar samt att den inte irriterar eller smärtar.

Den ergonomiska selen främjar hundens naturliga rörelsemönster samt motverkar snedbelastning. Den som använder en ergonomisk sele kan intyga att hunden förändrats på ett positivt sätt, och så är det verkligen. Många ägare till före detta problemhundar kan intyga att den ergonomiska selen är en viktig del i förvandlingen.

Selar finns att köpa i många olika storlekar och passar således allt mellan pudlar till Grand Danois. Och förutom storlekar behöver du även fundera på material. Förhoppningsvis kommer du att snabbt se resultat, från att hunden tidigare har dragit vid promenader till att gå fint vid din sida – en ergonomisk sele hjälper dig till det.

Sele